İsrail, Netanyahu’nun tartışmalı yargı düzenlemesini askıya aldığını bildirdi
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ülke genelinde kitlesel protestolara yol açan tartışmalı yargı düzenlemesini 13 hafta süreyle askıya alacağı bildirildi.
İsrail Kamu Yayın Kurumu’nun (KAN) başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı habere göre Netanyahu, sabah saatlerinde yargı düzenlemesini askıya aldığını açıklamayı planlıyor.
Netanyahu, yargı düzenlemesinin askıya alınması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Gallant’ı Pazar akşamı görevden aldı ve ülke genelinde yüzbinlerce İsrailli sokaklara döküldü.
Savunma Bakanı Gallant’ın daveti Likud Partisi tarafından da desteklendi.
Likud Partisi milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant’a katılarak tasarının durdurulması ve diyalog çağrısında bulundu.
Dün akşam saatlerinden itibaren ülke genelinde yüzbinlerce İsrailli sokaklara döküldü.
Netanyahu hükümetinin tartışmalı ‘yargı reformu’
Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sona erdirecek ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak bir “yargı reformu” planladıklarını duyurdu.
Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerini Parlamento’ya devretme girişimleri, hükümet ile Yargıtay başta olmak üzere İsrail yargı sistemi arasında gerginliğe neden oldu.
Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” muhalefet gerekçesiyle Meclis’in çıkardığı yasaları bozma yetkisine sahip.
Netanyahu hükümeti tarafından açıklanan yargı düzenlemesinde, Yargıtay’ın Meclis’ten geçen yasaları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağı belirtildi.
Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve yargı atamalarında hükümetin söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda ağır eleştirilere maruz kaldı.
Başkan Isaac Herzog tarafından sunulan ve tarafları “iç savaş” konusunda uyaran alternatif yasa tasarısı da hükümet tarafından reddedildi.
felahiyeajans.xyz