Haber

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınladı

Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Başkanlığı Dezenformasyon Çaba Merkezi tarafından Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınlandı.

Bültende, “Tayvan ekibi tam enkaz altında kalan maktulün yanına varmak üzereyken çıkarıldı”, “15 gün içinde DASK hasar raporu için başvuru zorunluluğu var”, “Futbolcu Josef de Souza dan bir kız çocuğu evlat edindi. afet”, “Malatya’da hasar tespit çalışmaları iptal edildi, yurt dışından teknik personel bekleniyor”, “Afet bölgelerine gıda gönderilmiyor”, “Türkiye ve Suriye’yi vuran yıkıcı depremler öncesinde gökyüzünde tuhaf ışıklar görülüyordu” .

“Tayvan ekibi, tam mağdurlara ulaşmak üzereyken Türk ekibi tarafından çıkarıldı. Ekip, bu duruma sinirlenerek ülkeyi terk etti.” İddiasının asılsız olduğu belirtilen bültende şu ifadelere yer verildi:

“AFAD veya yurt dışından gelen arama kurtarma ekipleri, afet bölgesinde kurtarma sürecini başlatarak enkaz altındaki mağdurlara ulaşmaya çalışıyor. Ulaşılan afetzedenin enkaz altından çıkarılması süreci, uzmanlardan oluşan UMKE’nin sorumluluğunda. gerekli tıbbi işlem nedeniyle Sağlık Bakanlığından.Tünel ve gerekli tedbirler alınarak süreç tıbbi müdahale için UMKE’ye devredilir.Tayvan ekibi bunun bilincinde çalışarak üstlendiği çalışmaları başarıyla tamamlamıştır. herhangi bir olumsuzluk yaşamadan ülkelerine döndüler.Tayvanlı grup ülkeyi terk edince Taipei Ekonomive Kültür Misyonu, sosyal medya hesabından Türkiye ve depremzedeler için geçmiş olsun dileklerini paylaştı.

“DASK hasar bildiriminde 15 gün içinde başvuru zorunluluğu var” iddiası

“Afetzedelerin zorunlu beyin sarsıntısı ve afet sigortası hasar bildirimi için 15 gün içinde DASK’a başvurma zorunluluğu var.” İddianın haksız olmadığı bildirildi.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) doğal afetlerde hasar bildiriminde süre sınırlaması getirmediği ve hasar ödemelerini sigortalının bildirimini bile beklemeden yaptığına değinilen bültende, süre sınırlaması olmadığına dikkat çekildi. 10 ili kapsayan depremde konutları hasar gören sigortalıların ihbarı için.

“Futbolcu Josef de Souza’nın bir felaket kurbanının kızını evlat edindiği” iddiası

Bültende, bazı medya organları ve sosyal medya hesaplarında, “Futbolcu Josef de Souza, afet sonucu bir kız çocuğu evlat edindi” ifadeleri yer aldı. Tez de reddedildi.

Bültende, deprem sonrası aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların bakım ve ihtiyaçlarının bu aşamada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılandığı belirtilirken, il müdürlüklerinde biyolojik yakınlarına ulaşılacağı belirtildi. çocukların Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na eşlik eden çocukların bu düzeyde evlat edinilmesinin mümkün olmadığına değinilen bültende, tezin fotoğrafının Josef de Souza’nın Mersin ziyareti sırasında çekildiği paylaşıldı. felaketin getirdiği çocuklara moral oldu.

Bazı sosyal medya hesaplarında, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, otellere depremzedeleri kabul etmemelerini söyledi ve otellerde kalanlar yurtlara gönderildi.” iddiasının gerçeği yansıtmadığı dile getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 6 Şubat’ta valiliklere resmi yazı göndererek bakanlığa bağlı otellerin acilen afetzedelere açılması talimatını verdiği hatırlatılan bültende, bunun söz konusu bile olamayacağı vurgulandı. otellere yerleşen hayatta kalanları çıkarmak için.

“Malatya’da hasar tespit çalışmaları iptal edildi” iddiası

Bültende bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan “Malatya’da hasar tespit çalışmaları iptal edilmiştir, yurt dışından teknik personel gelene kadar evlere girmeyiniz.” İddianın asılsız olduğu bildirildi.

Malatya Valiliği’nin kentte hasar tespit çalışmalarının 10 Şubat’ta başladığını açıkladığı hatırlatılan bültende, Valiliğin şu anda hasar tespiti yapılmadığını veya orta ve ağır hasarlı konutların teslim alınmadığını vurguladığı belirtildi. girilmemelidir.

“Afet bölgelerine hayvan yemi gönderilmez.” Tezin hatasız olmadığına dikkat çekilen bültende, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın depremden etkilenen illerdeki hayvan yetiştiricilerine takviye amacıyla ilk etapta bin 716 ton yem gönderdiği paylaşıldı, ve afet bölgelerine yem arzının artmaya devam ettiğini.

“Türkiye ve Suriye’yi vuran yıkıcı depremlerden önce gökyüzünde tuhaf ışıklar belirdi” iddiası

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından, “Türkiye ve Suriye’yi vuran yıkıcı depremler öncesinde gökyüzünde tuhaf ışıklar görüldü.” Tartışmayla paylaşılan görüntülerin güncel olmadığı ve Türkiye’deki depremle ilgili olmadığı belirtildi.

Bültende, iddia edilen görüntülerin, Türkiye ve Suriye’yi etkileyen depremden çok önce, 25 Eylül 2022’de bir sosyal medya hesabından paylaşıldığı belirtildi. 21 Eylül 2022’de Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılan Soyuz MS-22 insanlı uzay aracı ve Soyuz-2.1a taşıyıcı roketi ile ilgili olduğunu gösterdi.” ifadelerine yer verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu